Postări populare

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cum sa faceti o fotografie reusita






Regula numarul 1 – exersati “atentie la pasarica”.
Regula numarul 2 – puneti mana si cititi manual pentru ca veti descoperi lucruri interesante si nu doar caracteristici generale de pornit, oprit sau incarcat acumulatorii. In cele din urma vom discuta despre plasarea subiectelor in imagine.



Regula treimii – aceasta regula este practic un principiu de compozite folosit de pictori de secole si de fotografi profesionisti inca de la aparitia primelor aparete. Princpiul de baza este usor de folosit de de inteles.

Folosind regula treimii, plasarea subiectului in afara centrului imaginii da mai multa dinamica si face mai interesanta fotografia. Plasand subiectul in mojos vom realiza o fotografie banala, de amator.

Regula prevede doua verticale si doua orizontale, rezultand o imagine intersectata in 4 puncte.

Plasati subiectul principal intr-una din zonele in care se intersecteaza liniile si nu in centrul imaginii. 
In cazul fotografiilor de pisaj recomandam plasarea orizontului pe una din liniile orizontale de sus sau de jos.

In cazul fotografiilor de tip portret, ghidati-va dupa liniile verticale si plasati subiectul intr-unul dintre punctele de intersectie.

Sunt camere foto care vin din fabrica echipate cu acest cadran vizibil pe disply insa sunt si camere care nu au si pentru care nu va ramane decat sa va imaginati dvs liniile verticale si orizontale sau cele 9 cadrane penru a plasa cat mai dinamic subiectul. La DSLR, se poate schimba vizorul cu unul care are marcate aceste linii.

Daca nu reusiti sa plasati corect subiectul in imagine, nu va faceti probleme, mai exista inca sanse de a transformarea fotografiei intr-una reusita prin folosirea functiei crop (decupare) intr-un editor foto.


Revenind la fotografierea de persoane – atunci cand suntem in aer liber, cu totii stim regula: fotograful trebuie sa stea cu spatele la soare pentru a prinde subiectul bine luminat insa aici apar probeleme in sensul ca subiectul intrucat are soarele in fata, nu poate privi aparatul foto si de cele mai multe ori va avea ochii inchisi sau usor mijiti. Recomandam ca subiectul sa nu priveasca direct spre obiectiv ci undeva in lateral – asa da si o latura usor interesanta a subiectului. 

Pentru a compensa eventualele umbre ale fetei, puteti utiliza si blitz-ul

Fotografierea portretelor – pentru a accentua subiectul, incercati sa incadrati subiectul a.i. sa eliminati elementele neesentiale din imagine. Este bine sa va plasati dvs cat mai aproape de el si sa-l incadrati de la mijloc in sus.

Cand folosim incadrarea pe orizontala (landscape) si cea verticala (portret)?

In pincipiu, fotografia orizontala sugereaza stabilitate si duce cu ideea ca partea de jos este pamantul iar cea de sus cerul motiv pentru care se recomanda atunci cand vrem sa redam un peisaj in liniste, un cadru care sugereaza odihna, deplasarea pe orizontala
Daca vrem sa sugeram tensiune, inaltime, deplasare in adancime, deplasare verticala vor incadra fotografia in picioare. Legat de fotografiile in aer liber  - de preferat este sa fie realizate in cursul dimentilor cu soare intrucat lumina nu este prea puternica pentru a “arde subiectul” iar umbrele sunt lungi si dau bine in fotografie. Daca realizati poze la amiaza, umbrele scurte dau un aspect insestetic. Cand realizati fotografie portret – pentru a reda cat mai natural culorile pielii umane, recomandam ca in modul manual sa utilizati expunerea de cer inorat simbolizata cu un nor.


Fotografia Panoramica – obligtoriu folositi un trepied. Modul de fotografiere trebuie sa fie manual. Daca ar fi pe modul automat, fiecare cadru ce ar trebui sa compuna panorama ar putea avea caracteristici diferite: timp de expunere, iso, etc. Folosind manual, aveti deja predefinit pentru fiecare cadru aceleasi setari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu