Postări populare

vineri, 21 ianuarie 2011

Domesticirea porcusorului de guineea

Porcusorii de guineea pot fi animale domestice foarte iubitoare, cu doar putin timp si atentie din partea dumneavoastra. Porcusorii au personalitati diferite totusi; de aceea, unii porcusori pot fi domesticiti pana in punctul in care sa vin alergand spre stapan atunci cand acesta se intoarce acasa, in timp ce altii vor prefera intotdeauna sa mentina o atitudine rezervata fata de oricine. In salbaticie, porcusorul de guineea reprezinta o masa gustoasa pentru anumite animale de prada si, de aceea, instinctul lor este de a se speria la orice miscare brusca si la aparitia unor medii sau sitatuu neobisnuite. Nu uitati ca daca va mangaiati brusc porcusorul de guineea, instinctul lui ii va spune ca este atacat de o pasare de prada, iar daca apareti brusc in fata lui, va crede ca un pradator sare asupra lui.

guinea pigguinea pigguinea pig
Exista doi factori principali in domesticirea oricarui animal mic. Primul este sa nu ii faceti nimic neplacut atunci cand este curajos, iar al doilea factor este mituirea pura. Deoarce sunt multe mancaruri pe care porcusorii de guineea chiar le iubesc, acest lucru ii face destul de usor de domesticit. Frunzele de salata verde sunt considerate a fi delicatese de catre porcusori, la fel ca si iarba proaspata sau frunzele de papadie, primavara (nu exagerati cu papadia, pentru ca este diuretica!). Daca nu aveti acces la o gradina, nu ar strica sa plantati putina iarba sau alte plantute verzi pe pervaz.
Atunci cand aduceti, pentru prima data, porcusori de guineea in casa, este bine sa ii lasati in pace cat mai mult posibil in primele doua zile. Este foarte tentant sa ii tot iei in brate si sa ii arati prietenilor, dar este extrem de stresant pentru ei, deoarece se afla intr-un mediu necunoscut, cu persoane necunoscute. Asa ca trebuie sa rezistati tentatiei, pana cand acestia se acomodeaza cu noua locuinta.
Asigurati-va ca fiecare porcusor de guineea are o casuta draguta in care sa se poata ascunde. In caz contrar, atunci cand sunt nervosi, porcusorul dominant il va alunga pe celalat din cutie, acest lucru putand provoca agresiuni, in special intre masculi. Daca este posibil, n uderanjati animalutul atunci cand se afla in cutia sa, pentru ca astfel se va simti in sigurana in acest spatiu. Uneori, este necesar sa ii prindem prin ridicarea deasupra cutiei, dar este bine sa faceti acest lucru de cat mai putine ori in primele zile.
guinea pig
Hraniti porcusorul de guineea la aceleasi ore in fiecare zi. Curand, acesta va invata sa asocieze hrana cu ceva placut ce i se intampla. Vor asocia scartaitul pe care il face frigiderul cand se deschide, sau chemarile noastre, cu mancare. De asemenea, este bine ca de doua ori pe zi sa le dati alimente care stiti ca ii plac foarte mult. La inceput, va trebui, cel mai probabil, sa ii lasati hrana in cutie, undeva langa iesirea din culcus, si sa va indepartati.
Cu timpul, ar trebui ca porcusorul de guineea sa se obisnuiasca sa manance chiar din palma dumneavoastra. Acesta este cel mai dificil pas din procesul de domesticire, si este nevoie de multa perseverenta. Daca vedeti ca porcusorul nu vrea cu nici un chip sa se apropie de palma dumneavoastra, nu trebuie sa renuntati si sa lasati hrana in cutie. El va observa ca la un moment dat tot veti ceda, si va exploata aceasta slabiciune.
O data ce l-ati facut sa va mance din palma, este mai usor sa il faceti sa se apropie din ce in ce mai mult de cutia sa si, in cele din uma, va veni pana la marginea custii pentru a primi mancare. Nu uitati de delicatesele care ii fac viata mai frumoasa. Nu va folositi de alimentele care ii plac pentru a-l prinde, pentru ca astfel il veti face sa isi piarda increderea in dumneavoastra. O data ce va ajunga sa aiba mare incredere in dumneavoastra, veti putea si sa il luati in brate, fara sa incerce sa opuna rezistenta.
Daca sunteti interesati de psihologie, in domeniu, acest proces se numeste "conturare". Conturarea presupune recompensarea animalului de companie atunci cand face pasi mici spre ceea ce vreti sa faca. Sau, in termeni tehnici, "produce un comportament novator prin consolidarea aproximatiilor din aproape in aproape, pana la raspunsul dorit". Acest proces functioneaza si pentru alte animale, dar si pentru studenti, copiii si soti indaratnici. Unii porcusori invata acest comportament in doar cateva zile, dar pentru majoritatea dureaza circa doua saptamani, si doar pentru o mica minoritate dureaza mult mai mult. Nu exista porcusor de guineea pentru care aceasta metoda sa nu functioneze.
Porcusorii de guineea sunt animale de companie care pot sa va stea in poala si ii puteti alinta, dar dureaza ceva timp pana ii veti obisnui cu acest lucru. Un porcusor de guineea foarte speriat sta intotdeauna nemiscat si chiar tremura. Cand sunt doar putin nervosi, scot un sunet ca de tors, pentru a arata ca sunt nemulumiti de ceva - adesea, oamenii confunda acest sunet cu torsul pe care pisicile il emit atunci cand sunt fericite, dar, in cazul porcusorilor de guineea, are exact semnificatia opusa.

guinea pig
Atunci cand manuiti pentru prima data porcusorul de guineea, faceti acest lucru intr-o camera linistita, fara prea multa agitatie in jur. Opriti televizorul aveti grija ca orice alt obiect electrocasnic care face zgomot sa fie oprit (masina de spalat sau uscator). Lasati-l sa stea linistit si vedeti daca il puteti convinge sa manace hrana sa favorita- poate dura ceva timp pana il veti face sa se simta in siguranta in prezenta dumneavoastra si sa manance, dar, daca sunteti rabdator, se va bucura sa fie alintat. Atunci cand il ridicati, aveti grija sa ii sprijiniti partea posterioara a corpului cu mana si nu va plimbati cu el princasa, deoarece acest lucru il face nervos. Daca se va obisnui sa fie atins si ajunge sa asocieze acest lucru cu un eveniment placut (alimentul favorit), mai tarziu va fi mai usor sa le taiati unghiile atunci cand este nevoie sau sa il duceti la veterinar.
Daca aveti un porcusor de guineea cu parul lung, aveti mare grija sa nu il trageti de blana atunci cand o periati. De asemenea, puteti sa ii tundeti parul scurt, pentru a nu il supune la chinuri inutile.
Daca vreti, puteti sa lasati o usita desfacuta la cusca porcusorului, pentru ca acesta sa poata iesi atunci cand vrea, fara sa fie nevoie sa ii scoateti dumneavoastra din cutie. Astfel, se vor simiti mai in siguranta, pentru ca pot fugi inapoi acasa atunci cand sunt speriati. Ii puteti incuraja sa iasa afara cu un saculet zornaitor. Daca nu le puteti lasa o portita deschisa, asigurati-va ca porcusorii au un loc al lor, in care sa se poata ascunde atunci cand sunt speriati.
Daca veti fi dispusi sa acordati porcusorului de guineea putin din timpul dumneavoastra, veti fi recompensat cu un animal de companie fericit si prietenos. Chiar daca nu toti porcusorii ajung in stadiul in care sa alerge in intampinarea dumnevoastra pentru a va "saluta", toti porcusorii de guineea pot fi invatati ca oamenii sunt de treaba si nu reprezinta o amenintare. Astfel, vor avea o viata mai calma, mai fericita si, implicit, mai lunga.
 guinea pig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu