Este greu de prezis care din tehnologiile elaborate in ziua de azi, sau cele ce vor fi nascute abia maine, vor ajunge intr-un viitor apropiat la maturitatea absoluta, la un nivel maxim de dezvoltare ce va schimba cu totul si cu totul fata planetei si societatea umana asa cu o cunoastem noi.
Cu toate acestea, daca este sa facem niste pariuri, bazate numai pe observatii fine si analize de bun simt ale tendintelor tehnologice ale omenirii, putem alcatui un clasament al primelor zece tehnologii actuale ce promit sa modeleze, in cel mai scurt timp, un nou chip al omului modern si o noua infatisare a lumii in care traim, arata Live Science.
Acoperirea globala a Internetului
Cand vorbim despre o noua tehnologie, aceasta trebuie neaparat sa contina si cuvantul "wireless" (fara fir) undeva, in descrierea capabilitatilor sale, indiferent de aria tehnica sau aspectul vietii in care isi va dovedi utilitatea.
Suntem in permanenta conectati la Internet, prin computere, telefoanele mobile si alte gadgeturi fara de care societatea umana nu si-ar mai putea inchipui, in ziua de azi, existenta.
Cum acoperirea globala a Internetului si interconectivitatea totala au ajuns sa depinda acum doar de trecerea timpului, ce pare tot mai grabit, urmatorul deziderat al omenirii ar putea sa fie, surprinzator, tocmai deconectarea, revenirea la o viata fara status pe Facebook, sau orice va mai aduce viitorul online al omenirii.
Bibliotecile digitale
Conectivitatea totala va fi, intr-adevar, urmatorul pas, firesc, in evolutia societatii umane, insa atingerea acestui urmator nivel, intr-o lume in care un strop de informatie va trebui cernut cu mult aplomb de gunoiul informatic ce napadeste Internetul, nu pare o alternativa potrivita pentru bibliotecile "anticilor", ce inca ne sunt contemporani.
Solutia: o biblioteca virtuala, de o mie de ori mai bogata ca Britannica, mai libera ca Wikipedia si mai prietenoasa ca Encarta. Primii pasi au fost facuti, in primul rand, cu existenta celor deja amintite, in format digital, cu trecerea online a cursurilor Universitatii MIT sau cu aparitia GoogleBook Search, iar in scurt timp nu va mai exista intrebare fara raspuns pe Internet, in afara de cele cu adevarat importante, desigur.
Mobilitate totala
Drept urmare, in loc sa dai un click pe ecranul computerului pentru a afla informatii despre cladirea pe care o vezi pe geam, spre exemplu, viitorul iti va permite sa indrepti pur si simplu telefonul tau mobil de ultima generatie spre obiectul vizat, care va fi indata recunoscut iar toate datele despre acesta vor fi descarcate de pe Internet.
Printarea 3D, la nivelul urmator
Daca Internetul ne va oferi instant orice informatie dorita, o noua tehnologie revolutionara va fi capabila sa ne si implineasca dorintele si sa materializeze gandurile si conceptele descoperite online: printarea 3D.
Tehnologia exista si este folosita cu succes, inclusiv in Romania, insa urmatorul nivel al acesteiinovatii extraordinare ne va permite sa descarcam de pe Internet planuri ale tuturor obiectelor dorite, ce vor fi transpuse apoi in realitate de o super-imprimanta tridimensionala, la fel ca cele ce acum realizeaza, pentru moment, numai machete.
O lume condusa de roboti
Cel mai recent program al agentiei americane DARPA, care cerceteaza un mod eficient prin care autovehicule controlate de roboti se pot descurca in trafic, indica faptul ca, in curand, lumea ar putea fi intr-adevar condusa de roboti, fie si numai daca vorbim despre sofat.
Incalcarea legii lui Moore
Gordon Moore, cofondator al companiei Intel, a afirmat in 1965 ca numarul tranzistorilor inclusi intr-un cip se dubleaza la aproximativ fiecare 2 ani, iar pana acum observatia sa a fost confirmata.
Potrivit lui Moore, tehnologia isi va atinge limitele fizice in urmatorii 10-15 ani, daca oamenii de stiinta nu reusesc sa gasesca o alternativa. In acelasi timp, expertii sunt de parere ca observatia facuta acum aproape 45 de ani de Goordon Moore va fi in cele din urma contrazisa, insa ramane de vazut daca acest lucru se va intampla maine, peste cateva decenii sau peste 600 de ani.
Terapia genetica le rezolva pe toate
O multime de boli si dizabilitati fac parte din mostenirea noastra genetica, lasandu-ne practic fara niciun fel de aparare sau posibilitate de a le preveni.
Lucrurile s-ar putea schimba insa in curand, gratie eforturilor oamenilor de stiinta care incearca necontentit sa gaseasca o cale de a corecta defectele din nastere, ce ar putea ajunge in viitorul apropiat la fel de simplu de tratat ca si o raceala.
Clonarea in scop terapeutic
Lasand la o parte scenariile filmelor SF in care oamenii sunt inlocuiti de copii fidele dar malefice sau in care clonele sunt crescute in ferme si procesate in abatoare, terapiile bazate pe clonare reprezinta urmatorul pas al medicinei moderne, iar organele si tesuturile crescute in laborator vor fi intr-adevar noile piese de schimb ale masinariei umane.
Corpul uman nu va mai avea astfel niciun motiv sa respinga transplanturile, iar organele avariate vor putea fi schimbate cu altele, noi si sanatoase, de productie proprie.
Energia solara, mai ieftina si mai la indemana
Pretul celulelor fotovoltaice, ce transforma razele soarelului in electricitate, este in continua scadere, iar specialistii asteapta ca, in maxim 10 ani, energia solara va ajunge la fel de ieftina ca si cea oferita de retelele traditionale.
De asemenea, expertii sunt de parere ca celulele solare vor intra in dotarea standard a locuintelor, in urmatorul deceniu, iar casele vor putea astfel sa-si produca singure energia de care au nevoie, cel putin cat timp e zi si frumos afara.
Aurul negru, inlocuit cu apa chioara
Economia intregii noastre lumi, bazata exclusiv pe titei si alti cobustibili fosili, ar putea fi inlocuita curand de interesul pentru o resursa, mult mai curata si mai greu de monopolizat: apa.
Metodele de producere a hidrogenului au evoluat in ultimii ani atat de mult incat acesta poate fi cu adevarat considerat una din cele mai ieftine, nepoluante si fiabile surse alternative de energie.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta trebuie sa gaseasca o solutie mai buna pentru inmagazinarea acestuia, considerat a fi extrem de periculos din cauza densitatii sale reduse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu