Curios din fire, am descărcat kit-ul de instalare pentru a vedea ce noutăți aduce Firefox 4. Am decis să vă povestesc experiența printr-un mini-review.
Cei 9 mega ai programului de instalare s-au descărcat rapid, urmând apoi instalarea. Procesul de instalare este la fel ca și până acum, aceleași opțiuni.
Eu am ales instalarea personalizată (custom). Sfatul meu este să faceți la fel, iar la momentul la care sunteți întrebați dacă doriți să folosiți Firefox drept browser implicit (default), să debifați acea opțiune, pentru a nu seta Firefox 4 beta să devină default.
Din punct de vedere al interfeței, schimbarea pe care o observi cel mai rapid este utilizarea butonului unic pentru meniu (la fel ca la Microsoft Office sau Opera), amplasarea taburilor în partea de sus a ferestrei și suportul pentru interfața grafică a windows 7.
fig.1 - Firefox 4 beta 1
Taburile pot fi plasate deasupra sau dedesubtul barei de adrese, se poate opta pentru meniu clasic sau cel implicit - un buton și-atât și se poate afișa bara cu bookmark-uri (sau nu).
fig.2 - meniul clasic
fig.3 - meniul implicit - butonul oranj care le face pe toate
fig.4 - submeniul meniului implicit
fig.5 - taburile sub bara de adrese
fig.6 - taburile deasupra barei de adrese (implicit)
Sincer, butonul de meniu nu este deloc reușit, aspectul său face notă discordantă cu restul interfeței. Butonul de meniu de la Opera 10, deși nici cu el nu pot să spun tocmai că mă laud, se integrează mai bine în design-ul aplicației.
Următorul lucru pe care îl veți observa va fi că aproape niciuna din extensiile instalate în Firefox 3 va merge în FF4. Ceea ce face acest beta 1 să fie efectiv folosit doar pentru testare, nu pentru o utilizare zilnică (din această cauză am spus mai sus să debifați opțiunea de a instala Firefox 4 ca browser default).
fig.7 - Add-on managerul integrat
Add-on managerul are o interfață nouă, integrată în restul aplicației, care apare sub formă de tab nou și nu de fereastră pop-up. Această îmbunătățire mi se pare binevenită, interfața este prietenoasă și ușor de folosit. Nu veți putea căuta add-onuri folosind add-on managerul (culmea), întrucât această funcționalitate se pare că nu a fost încă implementată.
fig.8 - Zoom pe add-on managerul integrat
fig.9 - Get add-ons nu funcționează încă
Aspectul indicatorului de progres de pe fiecare tab s-a schimbat, animația nemafiind cea clasică ci una de tip ceas cu disc, foarte urâțică și inestetică aș putea spune. Pe interfața unui browser modern, nu vreau să văd atât de mult negru folosit într-o animație aflată pe fiecare tab.
fig.10 - indicatorul de progres din tab este cam urâțel
Îmbunătățiri se simt la redarea filmulețelor, de pe youtube, de exemplu, folsind player-ul Flash. Redarea acestora este lină și fără mici întreruperi soldate cu spike-uri în procesor. Asta îmi place. Cu toate acestea însă, se pare că sunt niște probleme cu inițializarea interfeței grafice a playerului Flash, elementele acesteia apărând doar după ce se efectuează un mouse hover deasupra lor.
Folosind player-ul HTML5 al celor de la youtube pe un video codat WebM, activitatea procesorului (Intel dual core 2 Ghz 3Mb L2, 45nm) este de 80%, ceea ce nu mă încântă deloc. Comparativ, cu playerul Flash obțin doar 15-20% activitate.
Prin urmare, la momentul actual, merită să vă instalați Firefox 4 beta 1 doar dacă sunteți fie foarte curioși, fie dacă doriți să participați în grupul de feedback și testare și transmiteți spre Mozilla părerile și impresiile voastre pentru ca versiunea finală a Firefox 4 să fie îmbunătățită.
fig.11 - Opțiune pentru trimiterea de feedback către Mozilla
Firefox 4 beta 1 obține un punctaj de 97 din 100 la testul Acid3, după cum se vede mai jos. (puteți efectua testul aici: http://acid3.acidtests.org/)
fig.12 - rezultatele testului Acid3 pt. Firefox 4 beta 1
În ceea ce privește viteza de încărcare și rendare a paginilor, nimic impresionabil.
Fiind o versiune beta oricum nu o recomand pentru utilizarea de zi-cu-zi, cu atât mai mult cu cât majoritatea plugin-urilor nu funcționează.
Ceea ce rămâne de văzut este dacă pâna la versiunea finală se vor îmbunătăți elementele de design și funcționalitate și dacă versiunea 4 a browserului Firefox va fi revoluționară sau nu.
Acest review nu este al meu .
Acest review nu este al meu .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu