Postări populare

vineri, 21 ianuarie 2011

Ingrijirea porcusorilor de guineea

Va recomandam sa cititi intai aceasta pagina pana la sfarsit,  si abia pe urma sa consultati lista exemplarelor disponibile aflata in josul paginii. De-a lungul timpului am constatat ca o buna informare prealabila duce la evitarea  neplacerilor  ulterioare legate de animalutul dv preferat! Chiar si asa,  va vom oferi sfaturi si ajutor  in orice situatie, pe toata durata vietii porcusorului dvs!
Luati va rog in considerare ca traiesc destul de mult (7 ani si chiar mai mult) si ganditi-va bine daca va luati responsabilitatea ingrijirii lor - in eventualitatea nefericita  in care nu mai puteti sa-i tineti, va oferim ajutor in plasarea lor catre alti doritori, va rugam sa ne contactati fara ezitare, ne face placere sa tinem legatura cu puiutii nostri!:) Pozele cu ei ne produc o mare bucurie si vor fi postate la sectiunea Photos.
Hranire si intretinere 
  Porcusorii de Guinea sunt animale usor de intretinut atata timp cat respectam doua  reguli simple: pastrarea curateniei si hranirea corespunzatoare. Lucru, de altfel, valabil pentru orice animal de companie sau nu!

  Recipientele in care se pot tine sunt din sticla (acvarii), plastic (custi speciale,
ligheane mai inalte) sau lemn (ladite prevazute cu grilaj deasupra sau lateral).  Orice ati folosi, acoperiti-l bine, pentru ca porcusorul este de felul lui curios si va evada foarte repede in cautarea noului. Exista insa si animale foate calme, linistite, care nu vor incerca sa iasa chiar daca ar putea. Recomandam custile cu tava de plastic care se poate spala foarte usor si grilaj deasupra prevazut cu usita (vezi foto). Pentru 2 porcuti o cusca de 1,2 m lungime este suficienta, dar bineinteles ca se vor simti mai bine in spatii mai mari!:)
  
Puteti decora cu diverse casute, poduri, etc, porcutii sunt animale jucause si va vor oferi ore intregi de distractie! Custile se pot achizitiona din pet-shopuri, cele mai ieftine le puteti gasi in magazinul Hornbach, care de altfel are si o gama larga de alte accesorii si mancare diversa pentru purcei.
  
Multumesc Denisiei pentru pozele habitatului celor doua porcute, Jamby si Ronda!

 Accidentele se intampla foarte usor: ei rod aproape tot ce intalnesc in cale: firele electrice, pungi de plastic, materiale textile, plantele din apartament- care pot fi otravitoare pentru ei, etc. Este recomandat sa fie lasati liberi pentru o socializare buna , dar in acest timp trebuie supravegheati in permanenta. Daca stati la curte, un tarc in iarba e o fericire pentru ei!-) Nici aici nu-i lasati fara supraveghere, pericolele pot aparea din partea pisicilor, cotofenelor sau alte pasari de prada, etc.

  In recipientul ales se asterne un strat de talas de cativa cm, care se schimba periodic cand se murdareste. Atentie! Talasul
obtinut din lemn de cedru este toxic pentru ei! Si un mic secret: presarati un strat subtire de nisip igienic pentru pisici sub stratul de talas si veti avea surpriza ca mirosul neplacut va deveni aproape inexistent! Nu este toxic pentru porcusori.

  Si pentru hranirea porcusorilor va trebui sa respectati cateva reguli pentru a va face "animalutele" fericite. Iata-le:

* este necesara asigurarea unei doze minime zilnice de vitamina C. Porcusorul de                 
Guinea este unul dintre putinele animale care nu poate sintetiza pe cale naturala
vitamina C in organismul lui ( omul si familia maimutelor au aceeasi cerinta). In timpul
verii este deajuns hranirea cu zarzavaturi, legume si fructe proaspete, iar in timpul
iernii se pot pune in apa de baut cateva picaturi dintr-o fiola de vit. C. Necesarul
zilnic este de 1mg vit. C / 100g animal. Necesarul unei femele gestante sau care alapteaza este dublu.

*urmatoarea cerinta importanta este fanul, fara de care porcusorii nu pot sa digere          
ce au mancat. Fanul contine un factor necunoscut, fara de care ei ar dezvolta
probleme digestive, isi vor mesteca propriul par sau pe al tovarasilor , sau nu vor
creste si dezvolta corespunzator. Se recomanda a se folosi fan cules de cel putin 6
luni. In anotimpul cald , hrana de baza va reprezenta , bineinteles, iarba proaspata,
papadie, stelarria media, traista-ciobanului, lucerna, trifoi, dar care e bine a se tine cateva ore la
uscat inainte de a se da la porcusori. Fanul trebuie sa fie permanent la dispozitia lor, fibra lunga asigurand motilitatea intestinala si  ajutand la tocirea dintilor, care cresc in permanenta la speciile de rozatoare.

* au nevoie de apa in permanenta, desi exista pana acum o parere gresita in legatura cu acest
lucru. Unii crescatori sustin ca pot trai doar cu apa pe care o extrag din vegetale,
dar este o diferenta in "a putea supravietui" si in " a fi bine intretinuti". Porcusorii
beau chiar o cantitate destul de mare de apa, care va trebui mentinuta curata, deci                
schimbata zilnic. Se folosesc adapatori speciale, de preferat cele cu cioc de metal si bila.

* nu hraniti cu nimic ce ar putea sa nu fie proaspat sau putrezit! Un simplu
deranjament intestinal poate duce la o deshidratare foarte rapida, si, inevitabil, la
moarte.

  Iata o lista de alimente preferate de porcusori: patrunjel (frunze), morcovi (si frunzele), sfecla rosie- foarte apreciata de porcusori, dar nu si frunzele in cantitati foarte mari pentru ca contin prea mult acid oxalic ), marar, telina, napi, gulie, salata, cicoare, varza, spanac, conopida (frunzele, nu inflorescenta alba), mere (toate fructele, in general, dar nu in cantitati foarte mari pentru ca duc la diaree) si de 2-3 ori pe saptamana un amestec de graunte: grau, porumb, mazare, ovaz (care trebuie sa reprezinte cam 80 % din amestec). O bucata de paine foarte uscata din cand in cand ajuta la tocirea dintilor, dar faptul ca se inmoaie repede in saliva poate duce de fapt la diaree- asa ca atentie, dati rar si in cantitati mici. Frunzele de dud, salcam (si florile), frunzele, matasea si tulpina porumbului, frunzele si carceii vitei-de vie, vrejurile de la mazare sunt acceptate cu placere de porcusori si le gasiti cu usurinta in orice gradina- aveti grija insa sa nu fie stropite cu substante impotriva daunatorilor, care sunt otravitoare pentru animalutele noastre.
Peletele speciale pentru ei, care se gasesc in comert in pet-shop-uri, sunt foarte bune si pot constitui hrana lor zilnica. Granulele sunt formate din amestec de graunte, cu un strat de fan pe deasupra- de aceea puteti suprima hranirea cu boabe, dar nu stopati administrarea fanului.

In crescatoria noastra porcusorii au in permanenta la dispozitie pelete Cavia Crispy cu extra vitamina C si fan, si de cateva ori pe zi primesc iarba, ceea ce constituie hrana lor principala. Tot zilnic primesc morcov si patrunjel, la prima masa de dimineata, este modul meu de verificare a starii fiecaruia de sanatate (daca vreun animal refuza bucata de morcov sau firul de patrunjel, este pentru mine un semnal de alarma). Seara primesc varza si mar.
 De cand apare iarba, aceasta nu lipseste in ratia lor zilnica, in timpul iernii lipsa ei este inlocuita cu un meniu mai variat format din diverse legume si fructe (  varza, mere, sfecla rosie si ardei gras).
Toate celelalte alimente din lista sunt servite ocazional, in special puilor, astfel incat sa fie obisnuiti cu o gama cat mai larga de alimente in momentul plecarii la noul stapan.
 Hrana speciala pentru ei se numeste Cavia Crispy cu extra vitamina C
si este de la firma Versele-Laga/Prestige:




Ramane la latitudinea fiecaruia in a alege o combinatie care sa asigure echilibrul dietei porcusorului dvs.
Spor la treaba si "pofta buna" prietenului dvs!-)))!
 

Reproducere

Varsta minima recomandata pentru femele este de 7 luni (sau in unele tari,  femela trebuie sa aibe greutatea de 700 g, la care o femela din linii selectionate ajunge si inainte de varsta respectiva, chiar de la 3 luni). Nu se recomanda nasterea peste varsta de 4 ani. Masculii sunt apti pentru reproductie chiar de la varsta de 1,5 -2 luni  si pot fi inca fertili la 5-6 ani. 
Femela intra in calduri la fiecare 15-16 zile, iar gestatia dureaza 66-70 de zile. Femelele la prima monta nu accepta imediat masculul, se poate ca monta sa aibe loc abia la a doua sau a treia perioada de calduri.  Deoarece femela intra in calduri imediat dupa nastere, se recomanda scoaterea masculului cu cateva zile inaintea nasterii daca a fost tinut impreuna cu femela.
Alaptarea puilor tine o luna. Se recomanda scoaterea puilor de sex masculin dupa aceasta varsta deoarece pot monta mama sau surorile, ceea ce este total neindicat. Puii pot fi incredintati noilor stapani dupa ce au mai petrecut macar inca o saptamana in crescatorie, pentru a avea o intarcare usoara si lipsita de probleme. Cam la 4-5 saptamani sunt pregatiti sa aibe o noua familie, recomandam sa achizitionati cel putin doua exemplare, porcusorii fiind animale sociabile care se dezvolta mai bine si sunt mai fericiti impreuna cu un tovaras din aceeasi specie. Puteti lua doi masculi sau doua femele, in special daca nu sunteti preocupat de selectie si nu aveti timp pentru ingrijirea noilor membri ai familiei, care vor aparea cu siguranta daca ati luat o pereche si ii tineti impreuna!-)
  Nu recomandam tinerea porcusorilor de Guineea cu alte specii (hamsteri, iepuri, chinchile), stilul lor de viata, alimentatia, talia si comportamentul  difera de la o specie la alta. Se stie ca iepurii sunt purtatoti ai unei bacterii aflate in tractul lor respirator, numita Pasteurella, dar care este fatala pentru porcusori. Porcusorii de Guineea sunt foarte susceptibili la infectii respiratorii, iar sistemul lor imunitar nu este adaptat sa lupte impotriva acestui agent patogen.

Sunteti interesat in achizitionarea unui porcusor din crescatoria Impala?

Foarte bine!!!-)))  
Va rog insa sa va ganditi intai la urmatoarele lucruri:
- sunt pregatit sa am doi porcusori de Guineea? Ei sunt animale sociale, de turma, asa ca nu va voi vinde un singur porcusor ca sa fie tinut solitar toata viata lui. Daca nu am inca unul disponibil pe gustul dvs, va indrum cu placere catre alte crescatorii sau aveti prioritate in alegerea unui pui dintr-un cuib viitor.

- sunt pregatit sa aloc timpul necesar ingrijirii unui par lung? Parul lung al raselor crescute in crescatoria noastra necesita bineinteles mai mult timp decat al celor cu par scurt. Taierea parului la un interval  regulat de timp, ca sa nu se tarasca pe jos, contribuie la o mai usoara ingrijire. Totusi, aceasta scurtare a blanii nu rezolva de tot problema, perierea sau pieptanarea trebuie facuta saptamanal, pentru prevenirea formarii caltilor sau incurcarea parului din cauza talasului sau fanului. Copiilor le place in mod special sa-si pieptene animalele favorite!

 
Considerati ca va puteti lua responsabilitatea ingrijirii  porcusorilor de Guineea pe toata durata vietii ? -)
 Foarte bine!!!-))) 

Ce trebuie sa va asteptati de la noi:
Puii se separa de mama la varsta de 4-5 saptamani, in plus greutatea la predare trebuie sa fie de cel putin 300 g. In felul acesta le oferim un start bun in viata. Puteti face o rezervare din timp pentru o anumita rasa sau culoare, urmariti pagina de planning! Click 
AICI.

Femelele noastre au minim 850- 900 de g si varsta de 7 luni inainte de a le pune la monta . Un mascul nu este limitat de o anumita varsta, doar sa aibe o greutate de 900 g (desi abia la 4-5 luni sunt destul de maturi pentru a se putea descurca cu o femela). Porcusorii continua sa creasca si dupa imperechere, asa ca aceste limite de greutate sunt importante doar pentru prima monta.
 Femelele noastre nu au decat maxim doua cuiburi pe an, cel mai adesea 3 cuiburi pe durata a doi ani (cam la 8 luni o data). Ambii parinti trebuie sa fie  sanatosi si in forma perfecta in momentul montei.
Informatii extrem de interesante si complete puteti gasi aici: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu