Chiar daca Microsoft e in momentul de fata intr-un proces legat de necompetitivitatea includerii browser-ului Internet Explorer in pachetul de programe ale Windows-ului, acesta (Windows 7 Beta) include totusi InternetExplorer 8. Principalele noutati sunt posibilitatea de a folosi browser-ul in modul In-Private, modul de compatibilitate cu browsere mai vechi (Compatibility mode) precum si o performanta crescuta. Browser-ul a devenit in acelasi timp mai sigur si ofera utilizatorilor o accesare mai usoara a resurselor de care au nevoie prin intermediul Acceleratoarelor si a tab-urilor grupate si colorate. In plus el vine cu support java si flash preinstalat, facand navigarea placuta imediat dupa instalare, fara discomfortul adaugari de plug-in-uri.
Design 8; Tabs
Din punct de vedere al design-ului, noul Internet Explorer 8 nu este prea diferit de IE 7. Cateva detalii precum compatibility mode, un nou mod de organizare al Favourites si cateva utilitati (Page, Safety, Tools) in partea dreapta te duc cu gandul la un IE 7 putin upgradat. Nimic mai fals. Ceea ce se vede, este cred singurul lucru care mai aseamana cele 2 browsere. Acesta si bineinteles Compatibility Mode, care permite afisarea paginilor din perspectiva IE 7.
In spatele acestei infatisari se ascunde cu adevarat schimbarea. Incepand de la tratarea fiecarui tab ca un proces separat, fapt ce consuma intr-adevar mai multe resurse dar ofera posibilitatea ca atunci cand un tab creaza probleme, doar acesta sa fie inchis si nu toate ferestrele din acea sesiune de IE.
Una dintre cele mai utile functii noi aparute (si care nu se gaseste in alt browser) este colored tabs. Atunci cand aveti mai multe tab-uri deschise si deschideti unul nou din interiorul unuia deja deschis, cele 2 vor avea aceeasi culoare (gablen, verde, albastru, mov, etc.). De asemenea tab-ul nou creat nu va fi afisat dupa ultimul tab deschis, ci imediat dupa tab-ul “parinte”, IE pastrand tab-urile de aceeasi culoare unite. Cand inchideti unul din tab-urile colorate, va va fi infatisata o pagina din aceeasi “familie” si nu urmatorul tab la stanga sau la dreapta.
Una dintre cele mai utile functii noi aparute (si care nu se gaseste in alt browser) este colored tabs. Atunci cand aveti mai multe tab-uri deschise si deschideti unul nou din interiorul unuia deja deschis, cele 2 vor avea aceeasi culoare (gablen, verde, albastru, mov, etc.). De asemenea tab-ul nou creat nu va fi afisat dupa ultimul tab deschis, ci imediat dupa tab-ul “parinte”, IE pastrand tab-urile de aceeasi culoare unite. Cand inchideti unul din tab-urile colorate, va va fi infatisata o pagina din aceeasi “familie” si nu urmatorul tab la stanga sau la dreapta.
O alta noutate legata de tab-uri este noua pagina pentru un tab nou. In IE 7 aveam pagina “You have opened a new Tab”. In IE 8 aceasta se schimba intr-o pagina care chiar poate fi de ajutor. Aceasta contine link-uri catre applicatii precum: InPrivate Browsing (care nu salveaza inormatii despre sesiune, cookie-uri sau History), Acceleratoarele IE8 (Maps, Translate, Define, etc.) precum si posibilitatea deschiderii ultimului tab inchis (foarte util pentru taburile inchise din greseala) sau a ultimei sesiuni de navigare.
In plus, IE 8 ramane singurul browser care te lasa sa alegi dk sa inchizi doar tab-ul curent sau toate tab-urile atunci cand apesi X-ul rosu din coltul ecranului. Cu toate acestea, IE 8 nu are functia de Save session and Quit din Firefox, insa are optiunea “Reopen last session” in meniul Tools. Un lucru care ar fi putu fi totusi schimbat este inchiderea ultimului tab, care precum in IE 7, nu se poate nici de data aceasta inchide.
Address si Search Bar
Prin IE 8, Microsoft a copiat functionalitatea Address Bar-ului din Firefox, dar mai mult decat atat a adaugat imbunatatiri. IE 8 nu afiseaza doar sugestii din history si Favourites ci le si grupeaza: dupa URL, Autocomplete suggestion (care se lanseaza apasand Shit+Enter), History, Favorites si Feeds.
Search bar-ul integrat a fost deasemenea updatat cu functionalitati noi. De exemplu se poate adauga orice site care contine o casuta de cautare la lista de search providers predefiniti. Un click in search box va afisa o lista de iconite ale motoarelor de cautare folosite, putandu-se selecta oricare dintre acestia. Unele motoare de cautare ofera posibilitatea de a afisa sugestii cu pictograme (thumbnail-uri). De asemenea butonul Find din josul afisarii efectueaza operatiunea de cautare pe pagina (Find on Page).
Optiunea de a cauta in pagina a fost si ea imprumutata de la Firefox, si la fel ca in cazul Adress Bar-ului a fost imbunatatita. Ea apare tot in partea de sus a paginii si permite saltul la elementul cautat. In plus poti alege sa cauti cuvantul exact din punct de vedere al literelor(capitale sau mici / match case) sau intreg cuvantul cautat (whole word); vei vedea afisat si numarul de rezultate gasite.
Acceleratoare, Webslices si alte add-on-uri
O alta noutate proprie de aceasta data IE 8 sunt Acceleratoarele. Acestea sunt de fapt servicii web care pot fi accesate direct in pagina. Tot ce trebuie sa faceti este sa selectati o portiune de text apoi sa apsati pe iconita albastra ce va aparea. De acolo aveti diferite optiuni (Define, Translate, Maps, Email sau Blog cu ajutorul Windows Live (deoarece am instalat aceste 2 programe din pachet)). Unele dintre acestea ofera posibilitatea de a afisa continut direct pe pagina.
Webslices ofera posibilitatea de a salva doar o portiune din continutul unei pagini (de obicei o parte al carei continut se updateaza regulat). In momentul in care ajungeti la o pagina care suporta Webslices, o iconita verde va aparea, pe care daca o apsati veti avea posibilitatea sa adaugati WebSlice-ul la Favorites. O data adugat il veti putea accesa de langa bara de Favourites a IE 8. WebSlice-urile pot fi gasite si selectand iconita de Feed-uri din dreapta. Un exemplu de site care contine websliceuri gasiti aici.
IE 8 adauga in sfarsit posibilitatea de a scapa usor de toolbarurile nedorite printr-un X aplicat in partea dreapta a acestora, functionalitate care lipsea in IE 7 si trebuia accesat submeniul Add-ons din meniul Tools. Managerul de Add-on-uri este de data aceasta mult mai eficient, oferind posibilitatea de a seta Aceleratori, Toolbar-uri, Motoare de cautare, Lista de filtrare pentru navigare in modul privat (InPrivate). Interfata este foarte bine realizata, dupa selectarea unui item avand posibilitatea de a seta itemul predefinit(default), a-i schimba pozitia din meniu sau de a-l dezactiva.
Optiunea de Site-uri Sugerate trebuie activata din meniul Advanced Options, si permite distribuirea informatiei in comun intre membrii companiei.
In stanga avem meniul de Favorites care se poate integra ferestrei curente, iar langa el o steluta care adauga pagina curenta la Favorites prin intermediul unui singur click. In extrema dreapta, beneficiem de un mini-toolbar care include Page, Safety si Tools, reunind in 3 categorii cele mai folosite functii ale meniului principal.
Cea mai utila functie a acestui meniu imi pare a fi posibilitatea de Zoom On-page.
Lipsa unei aplicatii pentru dezvoltatorii de aplicatii web m-a facut sa tin instalat si FireFox doar pentru plug-in-ul FireBug. Chiar daca nu il depaseste inca pe acesta, IE 8 vine in intampinarea webmasterilor cu o aplicatie numita Developer Tools care se gaseste sub meniul Tools din dreapta.
Aceasta prezinta mai multe functionalitati: vizualizarea codului CSS/HTML, validarea acestuia precum si Cautare si Compatibility Mode. In afara acestei mini-aplicatii, modul de afisare al codului sursa al paginii se face printr-o fereastra de Notepad de aceasta data cu liniile numerotate si tag-urile HTML evidentiate.
Un lucru care inca lipseste din Internet Explorer este un Download Manager avansat, in el fiind integrat acelasi din IE 7. Am compensat aceasta lipsa prin instalarea IE7Pro, care este compatibil si cu IE 8, Download managerul pe care acest programel il integreaza este asemanator cu cel din Firefox. IE7Pro adauga si functionalitati precum blocarea reclamelor flash, si posibilitatea descarcarii filmuletelor de pe Youtube.
Securitate si protejarea datelor personale
Din punct de vedere al securitatii online precum si al protectiei identitaii personale, IE 8aduce multe imbunatatiri. Meniul de Safty din partea dreapta sta martor al acestui lucru. De aici se poate sterge istoria paginilor vizitate precum se poate activa si modul InPrivate Browsing (ce poate fi activat si dupa deschiderea unui nou tab), mode ce nu permite transmiterea nici unui fel de data legata de utilizator catre site-ul vizitat, precum nici nu memoreaza link-ul paginilor vizitate in history sau cache.
Pictograma din dreptul Adress barului arata ca modul InPrivate este activat.
O alta functionalitate utila a IE 8 este posibilitatea de a pastra informatiile completate in formulare (Preserve Favorite websites data – username/parole) atunci cand doriti sa stergeti datele confidentiale pastrate de browser(cookies, cache, history) din meniulInternet Options -> Browsing History. Acest lucru este folositor fiindca probabil veti fi nevoit sa introduceti aceste date la un moment dat.
SmartScreen Filter este o alta parte a componentei de securitate din IE 8. Acesta blocheaza site-urile false (care imita design-ul unor site-uri cunoscute pentru a fura informatii confidentiale, acest lucru poarta numele de “phishing” precum si site-urile care contin virusi sau spy-ware (programe care fura date confidentiale din calculator). Atunci cand intrati pe un astfel de site IE8 va va infatisa in locul acestuia o pagina rosie cu un avertisment. Daca doriti, puteti totusi continua la pagina dorita dar trebuie sa accesati un submeniu al meniului More Information, lucru ce va face ca majoritatea userilor sa nu mai continue. Din meniul Saftey, un site poate fi verificat si raportat ca malicios.
De asemenea microsoft sustine ca IE contine cele mai avansate sisteme de protectie contra cross-scripting-ului (creare de scripturi atasate unei pagini oficiale prin care un raufacator poate fura informatii confidentiale) si a clickjacking-ului (butoane false in pagini, precum cel de “submit” al datelor personale pe o pagina).
Performante standarde, stabilitate si compatibilitate
In diferite teste, performantele IE 8 variaza intre in urma sau intre cele ale FireFox si Google Chrome. Consumul de RAM nu este mai bun decat cel al Firefox si dar este mai mic decat cel al Google Chrome (168 vs 128 vs 260 pentru o suita de 10 pagini), iar timpul de pornire este de 1 secunda fata de 3 secunde ale Firefox 3.
In testele dedicate scripturilor (Javascript) este depasit si de FireFox si de Google Chrome, dar la o diferenta mica. Totusi in testul Acid3, IE ramane destul de in urma competitiei cu 20 de puncte fata de 71 respectiv 79 pentru Firefox respectiv Chrome.
In testele dedicate scripturilor (Javascript) este depasit si de FireFox si de Google Chrome, dar la o diferenta mica. Totusi in testul Acid3, IE ramane destul de in urma competitiei cu 20 de puncte fata de 71 respectiv 79 pentru Firefox respectiv Chrome.
Concluzia este ca dupa ceva timp, Microsoft reuseste sa atinga standardele din domeniul browser-elor. Se pare ca si de data aceasta competitia si-a spus cuvantul, iar noi utilizatorii avem cel mai mult de castigat. Happy Browsing!
PS: Exista si o versiune de Internet Explorer 8 si pentru utilizatorii de Windows XP si Vista.
Acesta nu este al meu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu